Τηλ. Κέντρο: +30 23413 51400 | 166 | Εφημερία: ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Οι Δράσεις του ΕΣΑΝ και το μέλλον της Νοσηλευτικής

Ενημερωτική συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νοσοκομείο μας με εισηγητή τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (Ε.Σ.Α.Ν.) κο Δημήτρη Τζιάλλα και με τη συμμετοχή του Νοσηλευτικού Προσωπικού των Νοσοκομείων Κιλκίς και Γουμένισσας, καθώς και νοσηλευτών δομών των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας.

Ο κ. Τζιάλλας ανταποκρίθηκε στο αίτημα-πρόσκληση  της Νοσηλευτικής μας Υπηρεσίας προκειμένου να ενημερώσει για τα τρέχοντα θέματα της Νοσηλευτικής και το πρόγραμμα δράσης του ΕΣΑΝ. Ο κ. Τζιάλλας ενημέρωσε ότι ο θεσμικός ρόλος του ΕΣΑΝ έχει θεσμοθετηθεί ήδη από το 1993 ως γνωμοδοτικό όργανο για θέματα του Νοσηλευτικού κλάδου στο Υπουργείο Υγείας, αλλά ουδέποτε αξιοποιήθηκε πραγματικά. Η παρούσα σύνθεση του ΕΣΑΝ ορίστηκε από τον Υπουργό Υγείας, κύριο Ξανθό το 2016, όπου άρχισε ξανά ουσιαστικά η λειτουργία του Συμβουλίου.

Ο κ. Τζιάλλας επισήμανε πως τα προβλήματα της Νοσηλευτικής στη χώρα μας είναι κυρίως θεσμικά που πηγάζουν κυρίως από το γεγονός της μη σαφούς οριοθέτησης του κλάδου της Νοσηλευτικής, από το πολυεπίπεδο της εκπαίδευσης και άσκησης στη χώρα μας, την αδυναμία παρέμβασης σε κεντρικά πολιτικά επίπεδα για χάραξη πολιτικής, την επιστημονική καθήλωση, την κακή αναλογία στελέχωσης κλπ.

Πάνω σε αυτά τα ζητήματα το Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει σχετικά, όπως:

  • την εκχώρηση του πλαισίου για την επικαιροποίηση των Νοσηλευτικών ειδικοτήτων στο ΕΣΑΝ (Απόφαση 1ης Ολομέλειας)
  • τη δημιουργία Νοσηλευτικής Διεύθυνσης στο Υπουργείο Υγείας (Απόφαση 2ης Ολομέλειας)
  • το κανονιστικό πλαίσιο για τις μετακινήσεις προσωπικού στα Νοσοκομεία (Απόφαση 3ης Ολομέλειας)
  • τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των στελεχών της Νοσηλευτικής υπηρεσίας (Απόφαση 5ης Ολομέλειας)
  • τη δημιουργία  Ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου (Απόφαση 6ης Ολομέλειας)
  • την καθιέρωση Νοσηλευτικών πρωτοκόλλων και το επίπεδο εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής Επιστήμης  (Απόφαση 8ης Ολομέλειας)
  • τις μεταβατικές διατάξεις αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση της Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης (απόφαση 9ης Ολομέλειας) κ.α.

Πολλές από τις αποφάσεις αυτές έχουν υλοποιηθεί, ενώ άλλες αναμένουν την θεσμική τους έκφραση.

Ο κ. Τζιάλλας επεσήμανε πως το σημαντικότερο στοιχείο της περιόδου δράσης του ΕΣΑΝ αυτά τα 2 χρόνια, ήταν πως για πρώτη φορά άρχισαν οι θεσμικοί φορείς της Νοσηλευτικής να συζητούν μεταξύ τους και αυτό είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

Άμεση προτεραιότητα του ΕΣΑΝ για την επόμενη περίοδο είναι η επικαιροποίηση των νοσηλευτικών ειδικοτήτων με τη  διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης. Παράλληλα το ΕΣΑΝ θα επεξεργαστεί και άλλα  θέματα του κλινικού χώρου αλλά και των επαγγελματιών που αφορά καθώς και κάθε τρέχον θέμα του ζητηθεί μέσω των επιτροπών του

Προς την υλοποίηση των ανωτέρω ο Κος Τζιάλλας απεύθυνε  κάλεσμα συμμετοχής στου Νοσηλευτές του Νοσοκομείου Κιλκίς μέσα από τις επιτροπές εργασίας που έχουν συσταθεί.

Στην συνέχεια ακολούθησε πλούσιος διάλογος με τους παρευρισκόμενους.