ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δεν χρειάζονται δηλώσεις και ανακοινώσεις που προκαλούν φόβο στο κοινό. Είμαστε όλοι μαζί απέναντι στον κοινό εχθρό.
Η Διοίκηση του Γ.Ν. Κιλκίς εκφράζει τις ολόθερμες ευχαριστίες της προς όλο το προσωπικό του για την προσπάθεια που καταβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του sars covid-19.
Διερωτώμεθα όμως για ποιο λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς, προβαίνει σε δηλώσεις και δημοσιεύματα που απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα και προκαλούν ανησυχία και φόβο στους πολίτες του Κιλκίς.
Εμφανίζει το Νοσοκομείο ως αποδεκατισμένο, παρουσιάζοντας αναληθώς ότι 60 άτομα από το προσωπικό είτε νοσηλεύονται είτε βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ το αληθές είναι ότι το Γ.Ν. Κιλκίς λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια και ότι όποιος αριθμός εργαζομένων του προσωπικού νόσησε δεν νόσησε ταυτόχρονα, αλλά διαδοχικά, ενώ ειδικά ως προς τον τομέα καθαριότητας ο αριθμός των απασχολούμενων δεν μεταβλήθηκε αφού το συνεργείο καθαριότητας αντικαθιστά κάθε εργαζόμενο που αδυνατεί να παράσχει τις υπηρεσίες του.
Αναφορικά με τις διακομιδές περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία και την δυσκολία που ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς παρουσιάζει, πρέπει να επισημανθεί ότι οποιαδήποτε δυσκολία εμφανίζεται δεν οφείλεται σε έλλειψη προσωπικού, αλλά σε έλλειψη συνεργασίας και συνεννόησης κάποιων ειδικών και ειδικευόμενων ιατρών. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 Ν. 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας) προβλέπεται ότι «1. Ο ιατρός δίνει προτεραιότητα στην προστασία της υγείας του ασθενή. 2. Ο ιατρός δεν μπορεί να αρνείται την προσφορά των υπηρεσιών του για λόγους άσχετους προς την επιστημονική του επάρκεια, εκτός εάν συντρέχει ειδικός λόγος, που να καθιστά αντικειμενικά αδύνατη την προσφορά των υπηρεσιών του. 3. Ο ιατρός οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες του για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών ανεξάρτητα από την ειδικότητά του. Η υποχρέωση αυτή βαρύνει τον ιατρό, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για την άσκηση της ιατρικής, και ισχύει μέχρι την παραπομπή του ασθενή σε ιατρό κατάλληλης ειδικότητας ή τη μεταφορά του σε κατάλληλη μονάδα παροχής υπηρεσιών φροντίδας και περίθαλψης. Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός οφείλει να εξαντλήσει τις υπάρχουσες, κάτω από τις δεδομένες συνθήκες, δυνατότητες, σύμφωνα με τις επιταγές της ιατρικής επιστήμης.»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς εντός του νοσοκομείου εξαιτίας της μετατροπής άλλων μονάδων σε κλινικές COVID 19, χωρίς ωστόσο να αναφέρει, αν και το γνωρίζει πολύ καλά, ότι ακολουθείται συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, σύμφωνα με την εισήγηση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μας για τη μετατροπή άλλων μονάδων σε κλίνες COVID-19 για την αντιμετώπιση των περιστατικών και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα αναμέναμε κάποια πρόταση εκ μέρους της ΕΝΙΚ για τη βελτίωση του σχεδίου, αν οι ιατροί θεωρούν ότι εφαρμόζεται κάτι εσφαλμένως και όχι να αρκείται σε διατύπωση παραπόνων. Γνωρίζουν όλοι οι ιατροί ότι τηρούνται όλα τα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και το πρωτόκολλο της Επιτροπής Λοιμώξεων, ενώ ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς αποδέχεται και συνομολογεί ότι ο χώρος καθαρίζεται και απολυμαίνεται τακτικά για την αποφυγή της διασποράς του ιού. Αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Διοίκηση είναι εδώ για να την ακούσει και να βελτιώσει το σχέδιο αντιμετώπισης. Ποια είναι η πρόταση της ΕΝΙΚ για τους πολίτες που νοσούν; Δεν πρέπει να τους δεχτεί το Νοσοκομείο; Πού πρέπει να πάνε; Να περιμένουμε δημιουργία και λειτουργία ΜΕΘ για να υπάρξει άμεση περίθαλψη στους πάσχοντες ?
Αναφορικά με τον αριθμό των παθολόγων που υπηρετούν στο Νοσοκομείο μας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η παρουσίαση της μισής αλήθειας αδικεί τόσο την ΕΝΙΚ όσο και τους ίδιους τους ιατρούς που καθημερινά αγωνίζονται. Διότι ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς, με τις συγκεκριμένες δηλώσεις του, αδικεί δύο πνευμονολόγους, τρεις γενικούς ιατρούς και πάνω από δέκα ειδικευόμενους που συνδράμουν σε τρεις κλινικές, μαζί με τους πέντε παθολόγους του Νοσοκομείου. Η συγκεκριμένη δήλωση όχι μόνον είναι άστοχη, αλλά και προκαλεί φόβο και ανησυχία στο ευρύ κοινό, καθώς μεροληπτεί και παρουσιάζει ότι το Γ.Ν. Κιλκίς στερείται του απαιτούμενου προσωπικού για την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς κάνει λόγο για την έλλειψη ΜΕΘ στο Γ.Ν. Κιλκίς, γνωρίζοντας ότι ουδέποτε το Νοσοκομείο μας είχε ΜΕΘ. Αποκρύπτει όμως ότι οι αναισθησιολόγοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για τη διασωλήνωση καθ΄ υπόδειξη των ειδικών παθολόγων και καρδιολόγων και ελλείψει αυτών σε περίπτωση που νοσούν, αρμόδιοι καθίστανται όλοι οι άλλοι ειδικοί και ειδικευόμενοι σύμφωνα με τα ανωτέρω προβλεπόμενα στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.
Δυστυχώς, τέτοιου είδους δηλώσεις και ανακοινώσεις, χωρίς την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων, μόνον βλάπτουν υπό τις παρούσες συνθήκες που απαιτούν σύμπνοια και ομοψυχία.
Το Γ.Ν. Κιλκίς απαντά στα αναληθή δημοσιεύματα ότι η καθ’ ύλην αρμόδια παθολογική κλινική δεν έχει αναφέρει κάποιο πρόβλημα, έχουμε άριστη συνεργασία και οι ιατροί της επιδεικνύουν τεράστιο ζήλο στην αντιμετώπιση των περιστατικών. Υπάρχει άριστη συνεργασία με όλο το προσωπικό και εύλογα μας δημιουργείται η απορία σε τι αποσκοπούν οι επίμαχες δηλώσεις.
Κλείνοντας, η Διοίκηση του Γ.Ν. Κιλκίς θέλει να εκφράσει για άλλη μία φορά τις ευχαριστίες της προς όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου, δίπλα στο οποίο θα βρίσκεται πάντα, θέτοντας συνεχώς στη διάθεσή του όλα τα διαθέσιμα μέσα και όλο τον απαιτούμενο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι σε αυτή την προσπάθεια και ζητούμε από όλους να συνδράμουν σε αυτό, αποφεύγοντας αναλήθειες και ελλιπής πληροφόρηση προς το κοινό.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ