Το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς (ΓΝΚ) συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Leonardo da Vinci είχε την ευκαιρία να επιμορφώσει μέρος από το προσωπικό του σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της πόλης L’Aquila της Ιταλίας που ήταν ο φορέας υποδοχής. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την ΕΕ μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Την αρχική ιδέα για τη συμμετοχή του ΓΝΚ στο προαναφερόμενο πρόγραμμα είχαν ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου κος Θεμιστοκλής Ανθρακίδης και ο Αναπληρωτής Δ/ντής της Ορθοπεδικής Κλινικής κος Ανέστης Καρανικόλας ενώ την υποβολή και την υλοποίηση του σχεδίου υποστήριξε το ΚΕΚ Επιμορφωτική Κιλκίς.
Το σχέδιο είχε τίτλο “New Orthopedic Practices – Application & Training Methods” (ORTHOPRACTICES) και για τις ανάγκες του ταξίδεψε στην Ιταλία ομάδα 15 στελεχών του ΓΝΚ αποτελούμενη από ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό. Η εκπαίδευση στο εξωτερικό διήρκεσε μια εβδομάδα.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είχε την ευκαιρία να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν την ορθοπεδική και συγκεκριμένα τις σύγχρονες μεθόδους, την αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών με μεθόδους «πρώτης γραμμής», νεότερες επεμβατικές μεθόδους, τη διαχείριση της μετεγχειρητικής περιόδου περιστατικών και ιδιαίτερα ασθενών τρίτης ηλικίας, τα σύγχρονα υλικά και τον υλικοτεχνικό ιατρικό εξοπλισμό κ.ά. Οι συμμετέχοντες επιμορφώθηκαν όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο με την παρακολούθηση ειδικών μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο αλλά και στην πράξη, εφόσον επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία, τα ακτινολογικά εργαστήρια και θαλάμους ασθενών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της L’ Aquila. Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες ανάλογα με την ειδικότητά τους χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Το ιατρικό προσωπικό μαζί με τους νοσηλευτές χειρουργείου παρακολούθησαν εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις της ειδικότητάς τους στην Κλινική “Villa dei Pini” στην οποία χειρουργεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της L’Aquila κος V. Calvisi. Οι τεχνικού που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επισκέφθηκαν το Τμήμα Διαγνωστικής Απεικόνισης όπου είδαν από κοντά τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται.
Παράλληλα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη της L’ Aquila και την γύρω περιοχή υλοποιώντας επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους και μνημεία.
Επίσης, προσκλήθηκαν από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Επίσημη Τελετή Έναρξης του Ακαδημαϊκού Έτους 2013-14, στο πλαίσιο της οποίας παρέδωσαν στην Πρύτανη αναμνηστικό της επίσκεψης.
Τα αποτελέσματα που δημιουργήθηκαν από το σχέδιο ήταν σαφώς η καλύτερη διαχείριση, αντιμετώπιση ενός περιστατικού με τις νεότερες επεμβατικές μεθόδους της ορθοπεδικής, η χρησιμοποίηση στην καθημερινή λειτουργία των συμμετεχόντων ως εκπαιδευτές του υπόλοιπου προσωπικού, η αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών με την αξιοποίηση νεότερων πιο ανώδυνων μεθόδων για τον ασθενή, η αναβάθμιση συνολικά του επιπέδου και των προσόντων του προσωπικού, η εξοικονόμηση πόρων με σωστή διαχείριση των υλικών και του εξοπλισμού που εισάγουν οι νέες μέθοδοι και η διασύνδεση του ΓΝΚ με ένα αξιόλογο Ευρωπαϊκό νοσηλευτικό ίδρυμα του εξωτερικού.
Οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων από την εκπαιδευτική αυτή εμπειρία ήταν εξαιρετικά θετικές και μάλιστα συζητήθηκε η ιδέα μεταξύ των επικεφαλής της εκπαιδευτικής ομάδας και των αντίστοιχων στελεχών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για τη μελλοντική συνεργασία των δύο νοσοκομείων σε επίπεδο ανταλλαγής γνώσεων, καλών πρακτικών και προσωπικού.