Τηλ. Κέντρο: +30 23413 51400 | 166 | Εφημερία: ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ

Η ομιλία του Διοικητή του Νοσοκομέιου Κιλκίς Θέμη Ανθρακίδη στη 1η Νοσηλευτική Διημερίδα 16-17 Οκτωβρίου

 

«ΥΓΕΙΑ ΤΙΜΙΟΝ ΑΛΛΑ ΕΥΜΕΤΆΣΤΑΤΟΝ» όπως έγραψε ο μέγας ιστορικός Πλούταρχος. Αυτός είναι και ο γενικός τίτλος της 1ης Νοσηλευτικής Επιστημονικής Διημερίδας που διοργανώνει το Νοσοκομείο μας. Της πρώτης διημερίδας στην ογδοντάχρονη ιστορία του.

Η Υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό αλλά συνάμα είναι και το πλέον ευαίσθητο.
Οι επαγγελματίες της υγείας, οι ιατροί οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό και επιστημονικό προσωπικό, όλοι εσείς που αφιερώνετε όλο σας το είναι στην διακονία του αρρώστου, γνωρίζετε το πόσο ιδιαίτερης φροντίδας και επιμέλειας είναι η προάσπιση της υγείας και της ευζωίας των συμπολιτών μας.
Εδώ θα  ήθελα να χρησιμοποιήσω και μια άλλη φράση του μεγάλου ιστορικού, του Πλούταρχου που έχει καταστεί εξίσου άξια ιστορικής μνείας και αναφοράς: «Μηδέν της τύχης, αλλά πάντα της ευβουλίας και της προνοίας». Τίποτε δηλαδή δεν εξαρτάται από την τύχη αλλά όλα από την ορθή κρίση και την προνοητικότητα.
Το προσωπικό των κρατικών δομών υγείας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η υπηρεσία που παράσχει το σύστημα υγείας προς τον ασθενή οφείλει να είναι και είναι πάντοτε προϊόν γνώσης, εμπειρίας, κατάρτισης και σύνεσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, της περαιτέρω εξειδίκευσης και εμβάθυνσης στα νοσηλευτικά αλλά και ιατρικά ζητήματα φιλοδοξεί να συμβάλει και να συνεισφέρει η σημερινή μας διημερίδα.
Η παρουσία του επαγγελματία υγείας έχει να κάνει ως γνωστόν με την θεραπευτική παρέμβαση και με την προσφορά προς τον συνάνθρωπο.
Και εδώ η συνεισφορά του Νοσηλευτή είναι καθοριστική.
Ο νοσηλευτής και η νοσηλεύτρια βρίσκονται στον πρώτο βαθμό εγγύτητας προς τον ασθενή όταν ο τελευταίος έρχεται και απευθύνεται σε μας.
Το λειτούργημα που ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΈΣ επιτελούν είναι η πρώτη επαφή του ασθενή με το σύστημα υγείας η οποία είναι καθοριστική.
Για πρώτη φορά λοιπόν στην ογδοντάχρονη ιστορία του το Νοσοκομείο Κιλκίς, διοργανώνει Επιστημονική Νοσηλευτική ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ. Τα θέματα πλούσια και ενδιαφέροντα, οι ομιλητές δεκάδες.
Συγχαρητήρια αξίζουν στους διοργανωτές της διημερίδας και στη διεύθυνση αλλά και τους προϊστάμενους της νοσηλευτικής  υπηρεσίας που έχουν και την ευθύνη της διοργάνωσης του σημερινού συνεδρίου.
Το Νοσηλευτικό προσωπικό είναι η ατμομηχανή του ιδρύματος. Είναι η πολυπληθέστερη και η πλέον συνεκτική ομάδα στο Νοσοκομείο. Και λέω ομάδα διότι λειτουργεί και δουλεύει ως ένα αρραγές σύνολο.
Σε οποιοδήποτε επιμέρους τμήμα και αν εργάζεται ο νοσηλευτής, προσφέρει την υπηρεσία του όταν και όπου κι αν κληθεί με γνώμονα πάντα την λειτουργία εν συνόλω του ιδρύματος και προπαντός την εξυπηρέτηση του ασθενή.
Ο σύγχρονος νοσηλευτής και η νοσηλεύτρια διαφέρουν συγκριτικά από εκείνους των προηγούμενων γενεών γιατί είναι πλέον επιστημονικά καταρτισμένοι με υψηλό μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Η διοργάνωση της σημερινής διημερίδας επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Το Νοσοκομείο Κιλκίς, είναι ένα ιστορικό ίδρυμα που χτίστηκε πριν από 80 χρόνια με τους κόπους και τον ιδρώτα των προγόνων μας και την προσωπική τους εργασία.
Ένα Νοσοκομείο που στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών έμελλε να γίνει το αποκούμπι των κατοίκων του τόπου μας, αποτελώντας στολίδι για το Κιλκίς και ίδρυμα πρότυπο για όλη την επικράτεια.
Σήμερα, 80 χρόνια μετά, το Νοσοκομείο Κιλκίς βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές του.
Στην δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που βιώνει η Χώρα, το Νοσοκομείο μας στέκεται όρθιο και εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας ολόκληρης περιφερειακής ενότητας αλλά και της ευρύτερης περιοχής χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού μας.
Οι εργαζόμενοι μας, Ιατροί Νοσηλευτές, Διοικητικοί Τεχνικοί Παραϊατρικό και Λοιπό Προσωπικό, ξεπερνούν τους εαυτούς τους αντιμετωπίζοντας με αυταπάρνηση τα καθημερινά προβλήματα προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.
Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε έναν πληθυσμό που συνεχώς αυξάνεται, όπως αυξάνονται και οι υγειονομικές του ανάγκες.
Η οικονομική ασφυξία έπληξε όλους τους δημόσιους φορείς και δη εκείνους που εμπλέκονται στην παροχή κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών όπως είναι τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Μέσα σε μία περίοδο ύφεσης και συνεχούς περιορισμού των διαθέσιμων πόρων, σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους για το εθνικό σύστημα υγείας και τις υποδομές του, οι επιλογές ήταν δύο:
– η πρώτη επιλογή ήταν η εσωστρέφεια και η υποβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, η οποία επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής
– ή δεύτερη επιλογή ήταν η εξωστρέφεια του νοσοκομείου μας με την αναζήτηση νέων πόρων, η βελτίωση του σχεδιασμού, η αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, ο σχεδιασμός αποδοτικότερων υπηρεσιών, η επιχειρησιακή αναδιοργάνωση, η ανάπτυξη δεσμών του νοσοκομείου μας με την κοινωνία του Κιλκίς και τους κατοίκους του Νομού μας.
Προφανώς, η δεύτερη επιλογή είναι η πιο δύσκολη και εμπεριέχει το ρίσκο της αποτυχίας. Υιοθετώντας, την πρώτη επιλογή, η αποτυχία διαχέεται.
Εμείς όμως επιλέξαμε την επιλογή που δίνει προοπτική, της εξωστρεφούς παρουσίας και λειτουργίας, μέσα στην οποία εντάσσονται και δράσεις όπως η σημερινή.
Κυρίες και κύριοι,
Το νοσηλευτικό μας ίδρυμα έχει περάσει από πολλές και διαφορετικές περιόδους βιώνοντας πολλές και δύσκολες καταστάσεις στη διάρκεια της πολυετούς παρουσίας του στον τόπο.
Το 2009 το Νοσοκομείο μας είχε προϋπολογισμό που ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα διαχειριζόμαστε ούτε 4.
Και όλα αυτά βεβαίως με παράλληλη αύξηση της προσέλευσης του κόσμου και αύξησης του ποσοστού κάλυψης των κλινών μας σε ποσοστά περί το 30%.
Δεν μένουμε όμως μόνο στην καταγραφή της ζοφερής πραγματικότητας και στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας. Θέτουμε τα θεμέλια για την όσο το δυνατόν αναβάθμιση του ιδρύματος.
Παραμένουν όντως πολλά προβλήματα λόγω των περιορισμένων προϋπολογισμών όμως τα τελευταία 2,5 χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς έγιναν μια σειρά από παρεμβάσεις με τις οποίες δρομολογήθηκαν λύσεις που έδωσαν ανάσα.
1.    Η Λειτουργία της Τρίτης Πτέρυγας, ένα έργο που σχεδιάστηκε για να δώσει πνοή στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα, όνειρο δεκαετιών, πλέον λειτουργεί μετά από 15 έτη που παρέμενε κλειστή και όλα τα χειρουργεία μας ήδη διενεργούνται εκεί.
2.    Αξιοποιούμε με συνέπεια και γνώση ευρωπαϊκά προγράμματα χάρη στα οποία εξοπλίζουμε τις δομές υγείας του νομού μας με τον πλέον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Από το διασυνοριακό πρόγραμμα interreg εξασφαλίσαμε πόρους από ευρωπαϊκά ταμεία για έργα πνοής, πόροι οι οποίοι προστίθενται στους διαθέσιμους πόρους του Γ.Ν. Κιλκίς δίδοντας πρόσθετες δυνατότητες για βελτίωση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στο Νομό.
Σχεδιάζουμε επίσης την οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας, για τη βελτίωση και αναβάθμιση των πιο νευραλγικών τμημάτων του νοσοκομείου μας.
3. Ασχοληθήκαμε με την διαχείριση των δαπανών των μεγάλων σε κόστος υπηρεσιών του νοσοκομείου, καταφέρνοντας να απομειώσουμε το κόστος προμηθειών όπως της σίτισης κατά 120.000 ευρώ το χρόνο παρότι η προσέλευση των ασθενών αυξήθηκε, το κόστος της καθαριότητας κατά 60.000 ευρώ το χρόνο. Το ίδιο πράξαμε και με τις λοιπές κοστοβόρες μέχρι πρότινος δαπάνες.
4. Επιτέλους μετά από 10 ολόκληρα χρόνια που παραμένουν κλειστά, σειρά έχουν τώρα σε λίγες μέρες τα νέα μαγειρεία μας.
Επειδή ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου επαρκεί μόνο για τα στοιχειώδη και απαραίτητα, εξασφαλίσαμε τους απαιτούμενους πόρους, από ευρωπαϊκά προγράμματα, και ήδη το Νοσοκομείο παρέλαβε δεκάδες υπερσύγχρονες συσκευές και εξοπλισμό μαγειρείων ώστε άμεσα να ξεκινήσει η προετοιμασία των γευμάτων από το προσωπικό του ιδρύματος σε πλήρως ανακαινισμένους χώρους.
Η ωφέλεια η οποία θα προκύψει τόσο για το Νοσοκομείο μας όσο κυρίως για τους ασθενείς μας θα είναι σημαντική και ουσιαστική καθώς θα εξοικονομηθούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον, θα αυξηθεί η ευελιξία της επιλογής των γευμάτων, θα βελτιωθεί η ποιότητα των παρασκευασμάτων, η αγορά των πρώτων υλών θα γίνεται πλέον από τοπικούς  προμηθευτές  και επιπλέον θα αξιοποιηθεί πλήρως το δικό μας προσωπικό το οποίο τα τελευταία έτη απασχολείτο σε αλλότριες επικουρικές διαδικασίες.
Υπολογίζουμε να εξοικονομήσουμε πάνω από 150.000 σε ετήσια βάση, πόροι οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε άλλες λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματος.5. Εντός του έτους ολοκληρώνουμε την επένδυση του φυσικού αερίου, προμηθευόμενοι νέους καυστήρες και κάνουμε το νοσοκομείο Κιλκίς τον πρώτο κρατικό φορέα του νομού Κιλκίς που συνδέεται με το δίκτυο του ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ.
Το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς αποκτά ενεργειακή αυτονομία και επάρκεια. Στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης συνδέεται το κεντρικό λεβητοστάσιο με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Η παραγωγική λειτουργία του νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2015 και τα αναμενόμενα οφέλη είναι πολλαπλά. Το ενεργειακό κόστος περιορίζεται τουλάχιστον κατά 30% ήτοι άνω των 200.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Το Νοσοκομείο αποκτά ενεργειακή αυτονομία εξασφαλίζοντας σταθερή και αξιόπιστη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου ελαχιστοποιώντας τη πιθανότητα έλλειψης καυσίμου για τη λειτουργία του νοσοκομείου.
Και αυτή η επένδυση υλοποιείται μέσω του έργου interreg στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος IPA Ελλάδα- FYROM 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμμετεχουσών χωρών.
6. Το Νοσοκομείο Κιλκίς ως γνωστόν με την προσπάθεια όλων ημών, κατετάγη σε περίοπτη θέση στην αξιολόγηση που το ίδιο το υπουργείο υγείας έκανε με κριτήρια οικονομικής και λειτουργικής διαχείρισης.
Η υγεία φίλες και φίλοι είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές της ποιότητας ζωής σε μία περιοχή, αλλά και ένας από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες της κοινωνικής συνοχής. Ο ρόλος της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας είναι ακόμα σημαντικότερος στις διασυνοριακές περιοχές όπως ο νομός μας, όπου διαδικασίες, διεργασίες και τακτικές διακόπτονται και λειτουργούν με ασυνέχεια, με αποτέλεσμα αναπόφευκτα να δημιουργούνται μειονεκτικά χαρακτηριστικά.Αντιλαμβανόμενοι τα συγκεκριμένα προβλήματα και γνωρίζοντας καλά τις συνθήκες προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο και με συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Αισιοδοξούμε ότι η  περίοδος που μας έρχεται θα είναι γενικότερα παραγωγική.
Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση της πορείας μας, ευελπιστούμε η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ αυτή να είναι η αρχή μιας σειράς από περαιτέρω εκπαιδευτικές δράσεις που θα αναβαθμίσουν και θα προβάλουν το ιστορικό μας ίδρυμα.
Κυρίες και κύριοι, Κηρύσσομε την έναρξη της ΠΡΩΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ.
Εύχομαι καλή επιτυχία.